TOT Nieuwsbrief – 24 januari 2018
Gij zult niet plagiëren, gij zult uw data niet laten stelen, gij zult alle nummers kunnen spelen op uw gitaar, gij zult geen vrijkaartjes tot eigen gewin doorverkopen, gij zult van mening verschillen en nog een handje tips voor een beter of leuker leven.
TOT Nieuwsbrief – 24 januari 2018.
Lees … |
Theater – Steen voor steen: Eerbetoon
“We hebben onze gedachten geordend, de doelstellingen opnieuw geijkt en nieuwe accenten gelegd.” schreef directeur Rob van Steen een jaar geleden als inleiding op de toekomstvisie voor Theaters Tilburg. Nu ziet hij een vrijwel letterlijke kopie van dat document terug als toekomstvisie van De Maaspoort in Venlo. Schaamteloos jatwerk. Of eerbetoon?
|
Data – ‘Slimme Amsterdammer, eis uw digitale recht op’
Het klinkt simpel, heel basaal en er is geen speld tussen te krijgen volgens mij. Slechts bij hoge uitzondering mag de stad haar ICT uitbesteden, schrijven Jelle de Graaf en Marleen Stikker in een opiniestuk in Het Parool.
|
Muziek – Akkoorden voor elk nummer
Avonden zwoegde ik als gitaarmeisje op de akkoorden van Fly Too High van Janis Ian. Had ik toen Chordify maar gehad! Kies een nummer van Spotify of Youtube en Chordify zoekt er de akkoorden bij. De akkoorden van Fly Too High zijn overigens nog moeilijker dan ik toen vreesde, maar gelukkig speel ik geen gitaar meer.
|
Kaartverkoop – Government approves Albert Hall ticket investigation
Je bent donateur van de Royal Albert Hall en verkoopt je vrijkaarten voor een lekker bedrag? Dat kan natuurlijk niet. Het komt de concertzaal op een officiële onderzoeksprocedure te staan. In Nederlandse termen: de ANBI-status staat op de tocht.
|
Kaartverkoop – ‘Chinese Google’ Baidu eyes ticketing with blockchain platform
Baidu, zeg maar de Google van China, introduceert BaaS, een blockchain-platform waarmee je veilig kaartjes kunt doorverkopen of ruilen. Ook voor leningen, verzekeringen en creditcardtransacties. Beweren ze. Maar in China kan veel wat hier niet mag en wat de waarde hiervan is voor de Europese markt moet nog blijken.
|
Sociale media – Dear Zuck (and Facebook Product Teams)
Open brief aan de makers van sociale netwerken en een oproep om de zaken anders aan te pakken: met de waarden van gebruikers als leitmotiv. Pushnotificaties maken het lastig om je eigen agenda te bepalen, de structuur van likes‘maakt het moeilijk eigen keuzes te maken.
|
Wetenschap – Do algorithms reveal sexual orientation or just expose our stereotypes?
Hoe kan het toch dat ouderwetse flauwekul als fysionomie (je uiterlijk onthult je innerlijk) in deze tijd weer de kop opsteekt? Dit artikel maakt korte metten met een recent onderzoek hiernaar. Je kunt niet zien of iemand homo of crimineel is. Djiezus … Dat zo’n artikel nodig is!
|
Wetenschap – How to see a memory
Fascinerende longread over wat we inmiddels weten over het vormen, activeren en wegdrukken van herinneringen. Door nieuwe technieken zijn individuele neuronen (cruciaal in het geheugen) in het brein te volgen.
|
AI – Alibaba’s AI Outguns Humans in Reading Test
Alibaba, nu ook voor al uw antwoorden. De Chinese Amazon heeft een model voor kunstmatige intelligentie ontwikkeld dat beter dan mensen scoort in een begrijpend-lezentest van Stanford University.
|
Bezoek … |
1 februari, Zwolle – Symposium ‘Grafisch & Wetenschap’
Zes sprekers laten zien welke methoden er zijn om wetenschappelijke informatie te verbeelden. Niet gratis (85 euro voor de hele dag) maar wel razend interessant.
|
5 februari, Amersfoort – Onderzoeksconferentie 2018
Voeden en gevoed worden: geef zelf smaak aan de Onderzoeksconferentie Cultuureducatie & Cultuurparticipatie met onderwerpen als evidence voor kunst in de zorg, methodes voor een diverser publiek, feedback in muziekonderwijs en meer dan 40 andere onderzoeken.
|
Geniet … |
7 t/m 10 februari, Amsterdam – Frascati Issues: To Dis/Agree
Conflict is eigen aan een samenleving. In een vitale democratie is er plaats voor discussie daarover. In To Dis/Agree onderzoekt Frascati de manier waarop verschil van mening een plek krijgt in onze maatschappij.
|
T/m 18 februari, Schiedam – Sticky Business. The temptation of sugar in art
Metershoog snoepgoed geeft een compleet ander beeld van suiker – bitterzoet wellicht, maar wel één dat ik wil beproeven. Samengesteld door gastcurator Marije Vogelzang.
|
T/m 11 maart, Amsterdam – Some Things Hidden
Some Things Hidden is een tentoonstelling over verbergen en het verborgene; over de politiek van (on)zichtbaarheid, samengesteld door curator Nina Folkersma en kunstenaar Charlott Markus. De groepstentoonstelling bestaat uit werken van opkomende en internationaal gerenommeerde kunstenaars.
|