Regelmatig vragen ZZP-ers me waarom ik een BV heb, en of zij er ook een zouden moeten beginnen. Ik deel graag mijn afwegingen. Mijn BV bestaat sinds 2005 en ik vind het een van mijn betere beslissingen, maar vind daarom nog niet dat iedereen aan de BV moet.

Startkapitaal

De regels op dit punt zijn aan verandering onderhevig. Sinds 2012 kun je zonder startkapitaal een BV beginnen. Maar ook als je met startkapitaal begint, ben je dat niet ‘kwijt’, maar je koopt aandelen in je eigen bedrijf. Dus dat een BV een smak geld zou kosten is onzin. Wel betaal je notaris- en accountantskosten voor de oprichting en de akte. Ook op termijn maak je wat extra accountantskosten, want er moet behalve voor jouzelf ook voor de BV aangifte worden gedaan, salarisadministratie voor jouzelf, er moet een deponeringsversie van je jaarstukken worden gefabriceerd etc. etc.. (In 2012 is het bv-recht gewijzigd, hier vind je de actuele informatie.)

Doe je het voor de belasting, voor de veiligheid of voor je gevoel?

Voor BV ja of BV nee zijn fiscale, zakelijke en emotionele argumenten.

Fiscale overwegingen

Als je veel verdient is een BV voordeliger, want de BV betaalt over alle omzet vennootschapsbelasting (VPB), jij slechts inkomstenbelasting (IB) over het deel dat je jezelf als salaris uitkeert. De tarieven voor de VPB zijn lager dan die van de IB. Vandaar dat een BV gunstig is als je bedrijf meer verdient dan jijzelf opmaakt. De adder onder dit gras is, dat je jezelf als directeur van de BV geen hongerloontje mag betalen, maar dat voor een directeur een bepaald salaris als minimum geldt. Anders kun je jezelf 1000 euro per maand geven (en daarover IB betalen) en de rest in de BV laten tegen de VPB tarieven. Maar daar trapt de fiscus dus niet in. Het minimum, ook wel fictief salaris genoemd, is ongeveer € 40.000. Is je jaaromzet minder dan dat, dan ben je zuur, want betaal je IB over een salaris dat je niet krijgt. Bovendien loop je ook nog eens de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling mis die voor eenmanszaken zo fijn is. Er is dus ergens een omslagpunt, waaronder een eenmanszaak voordeliger is en waarboven een BV. Dat punt ligt voor iedereen anders en is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Je accountant kan je dit voorrekenen.

Zakelijke argumenten

Een eenmanszaak ben je zelf, een BV is het bedrijf dat jou uit werken stuurt, en dat heeft nogal wat consequenties. Je wordt werknemer en loopt minder persoonlijk risico. Plat gezegd: gaat je eenmanszaak failliet dan komen ze je huis leeghalen. Gaat je BV failliet dan ga jij er persoonlijk niet aan. Ook hier zit een adder onder het gras: je bent enig directeur en eigenaar, dus als door jouw domheid of schuld de BV eraan gaat staan ze alsnog bij jou op de stoep. Maar je bent dus wel iets beter beschermd, en dat telt zeker als je klussen hebt waarmee veel geld gemoeid is. En als je bedrijf veel bezit heeft (een pand, personeel, apparatuur) kun je bijna niet zonder BV. Een kennis van me had een eenmanszaak met personeel die schipbreuk leed, en gaat nu, jaren later, nog gebukt onder de schulden. Had hij er tijdig een BV van gemaakt, dan was dat niet gebeurd, want zijn bedrijf ging niet op de fles door zijn wanbeleid maar door het verlies van klanten tijdens de vorige economische crisis.

Je kunt verder in je eigen BV pensioen opbouwen, en profiteren van fiscale faciliteiten voor werknemers zoals de  levensloop- en vitaliteitsregeling (of wat toekomstige kabinetten dan ook zullen uitvinden) – dat zijn twee bijkomende voordelen. En als je een klus wilt uitbesteden aan iemand die geen VAR-WuO heeft, kun je het geld in je eigen BV verlonen en hebt geen verloningsbureaus meer nodig.

De emotie spreekt

Met een BV maak je het bedrijf los van jezelf als persoon, kun je het bedrijf ‘volwassen laten worden’. Het voelt meer solide, en maakt ook een meer solide indruk op de buitenwereld. Al blijf je als solo-ondernemer natuurlijk zelf het boegbeeld van je bedrijf.

Praktisch

In praktische zin heeft het weinig meer om het lijf dan het invullen van een paar formulieren (mijn accountant hielp me daarbij), het openen van een zakelijke rekening op naam van de BV in oprichting, en een bliksembezoek aan de notaris om een standaard oprichtingsakte te tekenen.

Overgang van eenmanszaak naar BV

De Kamer van Koophandel lijkt ervan uit te gaan dat als je een eenmanszaak hebt en een BV begint, de eenmanszaak wordt opgeheven. Maar dat is niet altijd verstandig. Misschien zit er vermogen in de eenmanszaak dat, als je die direct beëindigt, in dat jaar aan jouw persoon toevalt, met als gevolg dat je in een hogere schijf terechtkomt bij de inkomstenbelasting. Dan kun je beter de eenmanszaak nog een paar jaar laten bestaan naast de BV, en dat geld in fiscaal gunstige brokjes aan jezelf als salaris betalen. Want ‘omzetten’ met overheveling van de tegoeden gaat (of althans: ging toen) niet zomaar. En zo’n eenmanszaak kun je altijd nog eens gebruiken om de omzet van één specifieke activiteit die je aan het afbouwen bent, in te laten binnenkomen – en daarover de BTW te mogen houden op grond van de kleine ondernemers regeling. En in het overgangsjaar zit een zelfstandigenaftrek er ook nog wel in.

 

Wat je ook doet: geniet van je ondernemerschap!

Behee3M

Share
Published by
Behee3M
  • /var/www/vh4723/1/totheater.nl/site/wp-content/plugins/custom-field-template/custom-field-template.php on line 4405
    no_thumbnail">
    Warning: Attempt to read property "ID" on int in /var/www/vh4723/1/totheater.nl/site/wp-content/plugins/custom-field-template/custom-field-template.php on line 4405
  • /var/www/vh4723/1/totheater.nl/site/wp-content/plugins/custom-field-template/custom-field-template.php on line 4405
    no_thumbnail">
    Warning: Attempt to read property "ID" on int in /var/www/vh4723/1/totheater.nl/site/wp-content/plugins/custom-field-template/custom-field-template.php on line 4405
  • /var/www/vh4723/1/totheater.nl/site/wp-content/plugins/custom-field-template/custom-field-template.php on line 4405
    no_thumbnail">
    Warning: Attempt to read property "ID" on int in /var/www/vh4723/1/totheater.nl/site/wp-content/plugins/custom-field-template/custom-field-template.php on line 4405

Recent Posts

Van Baasbank & Vos

Vernieuwende internationale podiumkunsten Van Baasbank & Vos, opgericht door Jaap van Baasbank en JG Baggerman…

28 jaar ago

Julidans

Enfants terribles en grote meesters van de hedendaagse dans Julidans toont de enfants terribles en…

21 jaar ago

ITA (Internationaal Theater Amsterdam)

Spraakmakend theaterpodium ITA, voorheen Stadsschouwburg Amsterdam, is van oudsher het belangrijkste theaterpodium van Nederland. Spraakmakende…

20 jaar ago

Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem

Hedendaagse podiumkunst in historische gebouwen Twee prachtig verbouwde en gerestaureerde gebouwen in het centrum van…

19 jaar ago

Theater Aan de Slinger

Theater ingebed in de lokale cultuur Naast het treinstation van Houten ligt Theater Aan de…

18 jaar ago

Stadsherstel Amsterdam

Momumentale evenementenlocaties Stadsherstel Amsterdam heeft tien bijzondere en exclusieve locaties die op incidentele basis worden…

16 jaar ago