Mijn collega en ik testen ticketprijzen in een koppeling: ik zoek in het planningssysteem een geschikt event met betaalde tickets, geef hem het ID en hij kijkt of hij hetzelfde event kan vinden in het datawarehouse (de database waarin we alles verzamelen voordat het naar de website of naar PowerBI gaat), en of de prijzen kloppen. Gevonden? Check. Ik verander iets, geef hem een seintje en hij kijkt of hij de verandering door ziet komen. Check. Volgende patiënt. Tot zo ver de theorie. Want ik kijk natuurlijk mee naar wat hij ziet, en zie daar dingen die me onlogisch voorkomen. Waarom staat op de ene plek ‘gratis’ en op de andere plek ‘betaald’ bij hetzelfde event? Dat kan toch niet kloppen? Ik graaf naar de oorzaak. Waarop mijn collega zegt: “Je springt van de hak op de tak. Daar zijn we nu niet mee bezig.” Hij heeft een punt: dat is momenteel niet de vraag. Maar het moet wél worden uitgezocht, en zit vanuit mijn optiek in de weg om de test die we nu aan het doen zijn goed uit te voeren.
Zo gaat testen van een koppeling altijd in niveaus: je kijkt eerst of je überhaupt iets binnenkrijgt, daarna kijk je naar basics als ‘klopt het aantal activiteiten, hebben ze de juiste datum en tijd?’, vervolgens kijk je naar ‘zijn ze terecht gelabeld als gratis of betaald?’ en pas daarna schakel je door naar details als de juiste prijzen.
Ik vind natuurlijk dat ik terecht terugschakel, maar tegelijkertijd hoor ik mezelf ook wel eens zeggen wat mijn collega nu tegen mij zegt: “Je springt van de hak op de tak.” En dan vind ik ook dat ik gelijk heb. Wel even bij de les blijven. Maar ik leer vandaag dat dit eigenlijk schakelen tussen niveaus is. Doorschakelen naar iets wat nog niet aan de orde is, daar moet je mee uitkijken. Maar terugschakelen naar een vorig niveau omdat je ziet dat daar iets niet klopt is zo gek nog niet. Het is een teken dat er ofwel iets niet goed gaat in de basis, ofwel dat degene met wie je aan het testen bent onvoldoende is meegenomen in de werking van de koppeling. En dat is allebei nodig voor succesvol testen.
Vernieuwende internationale podiumkunsten Van Baasbank & Vos, opgericht door Jaap van Baasbank en JG Baggerman…
Spraakmakend theaterpodium ITA, voorheen Stadsschouwburg Amsterdam, is van oudsher het belangrijkste theaterpodium van Nederland. Spraakmakende…
Hedendaagse podiumkunst in historische gebouwen Twee prachtig verbouwde en gerestaureerde gebouwen in het centrum van…
Theater ingebed in de lokale cultuur Naast het treinstation van Houten ligt Theater Aan de…
Momumentale evenementenlocaties Stadsherstel Amsterdam heeft tien bijzondere en exclusieve locaties die op incidentele basis worden…