TOT Nieuwsbrief – 16 januari 2019
Bescherm wetenschappelijke geloofwaardigheid, huiver om geolocatie, kijk anders naar cultuurmarketing, help het geheugen een handje, kijk uit voor deep fake, bekijk de wind, laat je gezicht (niet) herkennen, kijk naar space waste en maak je druk over eerlijke beloning in de cultuursector. TOT Nieuwsbrief – 16 januari 2019.
Lees … |
Marketing – Benien van Berkel: ‘Het verschil tussen kunst en pindakaas’
Benien van Berkel geeft een kleine masterclass op het gebied van strategische marketingcommunicatie. Met haar 25 jaar ervaring is ze een ‘oude rot’ in het vak, met een visie die vaak nét een stapje verder gaat.
|
Big data – How big data has created a big crisis in science
Om wetenschappelijk onderzoek te valideren, moet het herhaald kunnen worden. Vaak lukt dat niet, een van de oorzaken waardoor de wetenschap haar geloofwaardigheid verliest. De boosdoener? Big data. Uitleg met in de hoofdrol een kopje thee. Met melk.
|
Gezichtsherkenning – Most Americans oppose limits on facial recognition
Als door gezichtsherkenning de rij op het vliegveld lekker opschiet is daar niks mis mee, vinden veel Amerikanen. Hun regering is strenger en stelt paal en perk aan die technologie. Inmiddels wordt biometrische herkenning getest bij toegangspoorten van grote sportevenementen.
|
Biotechnologie – Een machientje in ons brein
Hoe handig zou het zijn: een ingebouwde ‘zoekmachine’ die je geheugen een handje helpt. Die is onderweg, als geïmplanteerde elektrode. De wetenschap zet spannende stappen, die op den duur misschien de geheugenfunctie kan herstellen voor mensen met aandoeningen als Alzheimer.
|
Fake news – Als zien niet meer geloven is
Fake news richt veel schade aan, maar deep fake news gaat nog een stapje verder. Het duurt niet lang meer of algoritmes kunnen bestaande beelden zó manipuleren dat fantasie werkelijkheid wordt. Wanneer deep fake wordt gebruikt om mensen vals te beschuldigen of bevolkingsgroepen op te hitsen, zijn de maatschappelijke gevolgen moeilijk te overzien.
|
Geolocatie – How Cartographers for the U.S. Military Inadvertently Created a House of Horrors in South Africa
Valse beschuldigingen van diefstal, politie-invallen, een privé-detective die komt zoeken naar een ontvoerd meisje. Hoe kan het dat je rustige woning in een buitenwijk van Pretoria plotseling een broeinest van criminele activiteiten lijkt? Een thrillerachtige longread over coördinaten en IP-adressen, die gekker en gekker wordt. Maar het loopt gelukkig goed af.
|
Theater – Power Plays
De Amerikaanse theatermaker William Hand bespreekt verschillende voorstellingen van het Politik im Freien Theater Festival dat in november 2018 plaatsvond in München.
|
Visualisatie – Wind visualisation over time
Deze wonderschone visualisatie maakt duidelijk dat het op zee altijd harder stormt. Met uitleg over hoe het ‘filmpje’ tot stand is gekomen.
|
Bezoek … |
18 januari, Rotterdam – Making and Breaking – Cultural Production and Social Change — V2_Lab for the Unstable Media
Wat de rol van culturele producties als bijdrage aan sociale verandering? Curator Úna Henry gaat daarover in gesprek met schrijver Sebastian Olma and kunstenaar Patricia Reed in deze eerste aflevering van Making and Breaking van V2_Lab.
|
21 januari, Utrecht – Werkconferentie Arbeidsmarktagenda
Hoe staat het met de Arbeidsmarktagenda voor de culturele en creatieve sector? Wat is er gebeurd sinds die in 2017 werd gepresenteerd aan minister Van Engelshoven? Praat mee tijdens de Werkconferentie in Tivoli op 21 januari. We gaan aan de slag voor een eerlijke beloning, professionalisering en ruimte voor ondernemerschap.
|
Geniet … |
19 januari – Almere – Symposium Space Waste Lab by Daan Roosegaarde
In de ruimte zweeft een ongelooflijke hoeveelheid troep: space waste, afkomstig van afgebroken raketten en kapotte satellieten. Space Waste Lab van kunstenaar Daan Roosegaarde laat je in een live performance zien wat er allemaal rondvliegt ver boven je hoofd. Daarvóór is er een symposium over space waste. Het is de allerlaatste editie, en gratis ook nog. Wel even kaarten reserveren.
|
22 en 23 januari, Haarlem – Wim Vandekeybus / Ultima Vez – Traptown
In dit jubileumjaar kan de nieuwste creatie van Wim Vandkeybus / Ultimavez natuurlijk niet ontbreken! De samenwerking van De Toneelschuur en de inmiddels gerenommeerde choreograaf dateert al van al lange tijd terug. Ook te zien op 25 januari in Brugge.
|