TOT Nieuwsbrief – 27 december 2017
Lees het oude jaar uit met artikelen over theater, sociale media, cultuur, datavisualisatie, techniek, innovatie en AI. Dan lekker het nieuwe jaar inborrelen om uiteindelijk weer in beweging komen en te genieten van het nieuwe Stedelijk en het Algoritmisch Historisch Museum. Tot volgend jaar!
TOT Nieuwsbrief – 27 december 2017.
Lees … |
Theater – ‘Ik ben fervent voor culturele globalisering’
Intendant Matthias Lilienthal van de Münchner Kammerspiele wilde toen hij in 2015 aantrad het traditionele ensemble- en repertoirewerk combineren met onafhankelijke en internationale coproducties. Na twee seizoenen blikt hij terug op dat experiment en kijkt vooruit: Ik blijf mijn esthetische en politieke doelen penetrant doorzetten.
|
Sociale media – Getting Started with Digital Dramaturgy: What You Need to Know About Tumblr
Praktischer dan Pinterest, maar wel slechter doorzoekbaar. Fantastisch om je merk op te bouwen, maar onhandig als het gaat om statistieken. Alle voor- en nadelen van Tumblr voor theatergezelschappen. En uitleg over wat het nu eigenlijk is.
|
Cultuur – Besturen met populisten: ervaringen uit Nederland, Catalonië, Polen en Hongarije
Verslag van een forumgesprek. Wat doet populisme met cultuur en wat zijn manieren om met de aanhangers ervan om te gaan? De antwoorden zijn divers: van populisten mede-eigenaar maken of uit de bubbel stappen en politiek actief worden tot tegenverhalen ontwikkelen.
|
Datavisualisatie – From Alexa to Tesla, this is how algorithms see the world
Mooie visualisaties van algoritmes. Met een nobel doel: abstracte begrippen tastbaar maken. Zoals hoe een zelfrijdende auto de wereld ziet of de elementen die bijdragen aan gezichtsherkenning.
|
Techniek – 10 predictions for 2018
Tien beschouwende artikelen over technologische en online ontwikkelingen in 2018. Er staat ons heel wat te wachten en niet alles is even zonnig. Internet dat groener wordt, ja graag, maar computers die je emoties lezen? Boeiend leesvoer. Wel in de agenda zetten: over een jaar checken wat er uitgekomen is.
|
Innovatie – Open Innovation Generates Great Ideas, So Why Aren’t Companies Adopting Them?
Als twee partijen gaan samenwerken rollen daar bijna automatisch nieuwe ideeën uit. Om die uitgevoerd te krijgen, moet je wel strategisch te werk gaan – anders sterven ze een stille dood. Flexibel zijn, is het devies, en alle afdelingen meekrijgen.
|
AI – Silicon Valley Is Turning Into Its Own Worst Fear
SF-schrijver Ted Chiang beschrijft welbespraakt de angsten rondom kunstmatige intelligentie en wat er moet gebeuren om die te bezweren: bedrijven moeten zich gaan realiseren wat de gevolgen van hun handelen zijn. Hmm. Makkelijker gezegd dan gedaan, denk ik dan.
|
Kaartverkoop – Dutch blockchain project GUTS is ending ticketing scams
Internationale aandacht voor het Nederlandse GUTS-project om de lucratieve illegale doorverkoop van kaartjes tegen te gaan.
|
Bezoek … |
5 januari, Amsterdam – New Year’s drinks and E-Number Bingo – Mediamatic
Powder to the people! Een interactieve lezing over voedseladditieven met E-nummerbingo. Klinkt als een leuke nieuwjaarsborrel. Met eet-kunst-collectief Cateringa & Kompanen.
|
22 januari, Utrecht – Nieuwjaarsborrel E-cultuur Utrecht
Nog een borrel, bij mij in de buurt: Impakt, Oneseconds en SETUP nodigen je uit om op maandag 22 januari te toosten op een nieuw, creatief 2018.
|
Geniet … |
T/m 7 januari, Utrecht – Algoritmisch Historisch Museum: “De borstelbergen van 1929” – SETUP
Wat zou er in voorbije eeuwen gebeurd zijn als er toen al algoritmes werden gebruikt? Het Algoritmisch Historisch Museum wil laten zien dat algoritmes minder objectief zijn dan ze vaak worden voorgesteld. Ze zijn gebaseerd op het wereldbeeld van degenen die ze gemaakt hebben.
|
Sinds 16 december, Amsterdam – STEDELIJK BASE
Alles wordt dwars door elkaar getoond. Kijken is googelen, schreef NRC-recensent Bianca Stigter. STEDELIJK BASE is de permanente opstelling in de nieuwe vleugel. Bijna 700 werken, gegroepeerd rond historische bewegingen, maatschappelijke thema’s en invloedrijke kunstenaars. Ik ben benieuwd!
|