TOT Nieuwsbrief – 28 oktober 2020
Algoritmen zijn niet alleen maar slecht, leren na je dertigste kán, blockchain is er ook voor de armen, een wachtrij is te managen, er zit iets tussen streamen en beeldvergaderen, en naar buiten gaan als je TOT Nieuws uithebt is het beste advies. TOT Nieuwsbrief – 28 oktober 2020.
Lees … |
AI – De online fabeltjesfuik bestaat (ook) niet
Niet alles wat Lubach beweert is per se waar. David Graus bouwt algoritmen en zet vraagtekens bij de onderzoeksmethode van de ZML-redactie bij het item ‘de fabeltjesfuik’. Als je met een leeg systeem begint en als het aanbod van fabels groter is dan het aanbod aan feiten – ja, dan krijg je wat Lubach liet zien.
|
Leren – Stanford Neuroscientist: You Must Accept This Hard Truth About Learning as an Adult If You Want to Get Smarter
Iets nieuws leren na je dertigste is notoir lastig. Daar zijn onze hersens in aanleg dan ook niet op gebouwd. Het kan natuurlijk wel: als je je maar buitengewoon sterk focust en daarna goed slaapt. Dit is de samenvatting van een artikel dat een bijna drie uur durende podcastaflevering samenvat.
|
Blockchain – Tech for good – How blockchain is used to transform the lives of people in marginalised communities
Er komen steeds meer toepassingen voor blockchain waar juist de (zeer) armen van profiteren. Zoals vluchtelingen of kleine boeren. Zij kunnen er veilig en snel mee betalen en betaald krijgen.
|
Muziek – Zelf muziek maken en zingen zijn essentieel voor ons gevoel van veiligheid
Om je veilig te voelen is meer nodig dan hekken, mondkapjes of strenge regels. Met muziek en rustiger ademhalen kalmeer je je autonome zenuwstelsel. Dat is ook goedkoper en effectiever.
|
Klanttevredenheid – When Providing Wait Times, It Pays to Underpromise and Overdeliver
Het is slim om een beetje pessimistische voorspelling te doen over hoe lang een beller moet wachten voor die geholpen wordt. Niet alleen hangen dan de mensen op die geen urgente vraag hebben, de gesprekken die daadwerkelijk gevoerd worden, verlopen ook sneller.
|
Online – Online toolkit leidt tot hybride programma
Het is geen Zoom, het is geen livestream, maar iets ertussenin. Het Nieuwe Instituut innoveerde tijdens de coronacrisis met de ontwikkeling van online platform ‘Enter’. Enter komt ook voor andere instellingen beschikbaar.
|
Audio – Audio’s Opportunity and Who Will Capture It
Technologie bepaalde op een gegeven moment dat alle liedjes tussen de drie en vier minuten duurden. Maar technische mogelijkheden bepalen nog veel meer. Boeiende longread over media-ontwikkelingen met een accent op audio: die categorie gaat groeien, ontwikkelt zich en verandert ingrijpend.
|
Is this real life?
Mooi essay over … tja waarover eigenlijk? Misschien over hoe verschillende werkelijkheden tegelijkertijd kunnen bestaan en hoe dat ons leven steeds meer doet lijken op een multiplayer game. Met het advies om naar buiten te gaan als je het uit hebt. (✔️)
|
Bezoek … |
29 oktober, online – De ethiek van de techniek – events – Maastricht University
Dubbellezing. Dr. Katleen Gabriels, computerethicus en techniekfilosoof, vertelt welke ethische regels nodig zijn voor robots en AI-systemen en om AI te ontwerpen. Cultuursocioloog Siri Berends spreekt over hoe je je kunt wapenen tegen de risico’s van AI en tegelijkertijd van de voordelen profiteren.
|
29 oktober, online – Digital Twin, a promising thing? – free webinar – Digital Society School
Webinar over de Digital Twin, de digitale representatie van mensen en zaken. Deze ontwikkeling roept enorm veel vragen op. Wie gaat wie beheersen, bijvoorbeeld. Zeven interessante gasten staan op het programma.
|
Geniet … |
29 oktober t/m 4 november, tournee – Di Lasso’s Tranen van Petrus – Nederlands Kamerkoor
Renaissancecomponist Orlando di Lasso raakt aan de essentie van het verdriet en de strijd van Petrus, in zijn madrigaalcyclus Lagrime di San Pietro. Er stond een tournee gepland , maar door de coronabeperkingen is de voorstelling alleen komende week te zien, in Almere, Utrecht en Zwolle. Haast je voor de laatste kaartjes!
|
29 oktober – 1 november, Zaandam – Sandberg Instituut Graduation 2020
Eindexamententoonstelling van het Sandberg Instituut, de post-graduate opleiding van de Gerrit Rietveld Academie.
|
30 oktober, online – medea — Internationaal Theater Amsterdam
Livestream van Medea. Rechtstreeks vanaf het Leidseplein bij je in de woonkamer. Let op: maar één keer!
|