TOT Nieuwsbrief – 29 augustus 2018
Wees geen snob, weet wat je niet weet, wijt niet alles aan technologie, boor publiek aan door diversiteit, kijk online naar digitale kunst, stop met blockchainverheerlijking, ontmoet de toekomst in Utrecht en dans in het Chinees. TOT Nieuwsbrief – 29 augustus 2018.
Lees … |
Mores – For a 21st-century Proms, we must let the people clap when they want
Snobistisch vind ik het, het gesnuif als mensen klappen tussen delen van een concert. Waarom zou je niet mogen laten horen dat je enthousiast bent? Fijn pleidooi met goede argumenten.
|
Filosofie – Unknown Unknowns: The Problem of Hypocognition
Wat je niet weet, is net zo bepalend voor je handelen als wat je wel weet. Interessant filosofisch verhaal over hoe hypocognitie – niet weten van het bestaan van iets – een belangrijk concept is om je eigen grenzen te leren kennen en over te gaan.
|
Werk – It’s Not Technology That’s Disrupting Our Jobs
Soms lijkt het alsof de manier waarop de maatschappij is ingericht, bepaald wordt door de technologie die op dat moment voor handen is. Dat daaruit de opkomst van verdienmodellen als Uber, Airb&b, Brenger.nl te verklaren is. Maar het zijn besluiten van bedrijven en beleidsmakers die de arbeidsmarkt verstoren.
|
Sociale media – How social media took us from Tahrir Square to Donald Trump
Deze serieus lange longread sluit mooi aan bij het artikel hierboven. Het stuk analyseert hoe sociale media eerst bijdroegen aan de democratie terwijl ze er nu vooral de vijand van lijken. Ook daarvoor moet je verder kijken dan alle nieuwe technologie.
|
Kunst – Online catalogus van mediakunst in Nehttps://www.getrevue.co/app/issues/current#derland
Wat een schatkistje hebben we erbij gekregen met mediakunst.net! Alle mediakunst van het Frans Hals Museum, Van Abbemuseum, Stedelijk Museum Amsterdam, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en LIMA. Wel even een account aanmaken.
|
Diversiteit – Put diversity on stage audiences will come
Er is genoeg publiek voor stukken met gehandicapten of met een niet-witte cast. Veel publiek. Dat bewijst de laatste editie van het theaterfestival in Edinburgh.
|
Sociale media – Facebook beoordeelt de betrouwbaarheid van gebruikers
In de strijd tegen nepnieuws houdt Facebook nu bij of gebruikers terecht en onterecht melding doen van nepnieuws. Als een klacht achteraf onterecht blijkt te zijn, dan wordt daar in de toekomst rekening mee gehouden.
|
Technologie – De blockchain: een oplossing voor bijna niets
Ik hou op met schrijven over blockchain. Dit artikel heeft mij ervan overtuigd dat het inderdaad om de nieuwe kleren van de keizer gaat. Of toch niet? Lees ook de commentaren!
|
Bezoek … |
3-9 september, Utrecht – Baanbrekende verhalen van het Utrecht Science Park – Meet The Future
Meet the future laat zien dat de toekomst er al is, van 3D-geprinte bloedvaten tot circulair huis. De verhalen worden verteld door jonge wetenschappers en professionals te koppelen aan theatermakers van De Kwekerij. En dat dan in samenwerking met kunstenaars, vormgevers, filmers en andere theatermakers.
|
6 september, Amsterdam – De Staat van het Theater
De speech De Staat van het Theater is elk jaar de opening van het Nederlands Theater Festival geopend. Dat openingsprogramma is gratis toegankelijk, maar je moet je wel even aanmelden.
|
Geniet … |
T/m 2 september, Wiesbaden – Wiesbaden Biennale
Bad News is het nieuwsgierigmakende thema van de Wiesbaden Biennale. De curatoren stellen zich de bekende vraag wat de waarde van kunst, theater en performance is. Radical approaches in the performative and the unabashed use of the theatrical, all the way to pseudo-/fake popularism—everything is allowed!
|
6-10 september, Linz – Ars Electronica Festival
Ars Electronica laat mediakunst zien. Het is een festival voor digitale muziek, een beurs voor creativiteit en innovatie, er is discussie, je kunt netwerken – het lijkt me wel wat.
|
8 september, Eindhoven – Guangdong Modern Dance Company
Guangdong Modern Dance Company is in 1992 opgericht als eerste moderne dansgezelschap van China. De groep volgt de nieuwste dansontwikkelingen in het Westen, maar houdt ook vast aan de Chinese traditie en identiteit. Voor het laatst in Nederland in 2008 en nu dan in het Eindhovense Parktheater met Sumeru, een nieuw programma vol beweging en bedwelmend mooie beelden.
|