TOT Nieuwsbrief – 5 februari 2020
Duik de koffer in van een vluchteling, druk je snor bij vrouwonvriendelijkheid, geef kleur aan je data, lees de toekomst alsof ie gedrukt staat, versnoep je laatste oortje niet met Van Gogh en laat ze een poepie ruiken met deze TOT Nieuws. TOT Nieuwsbrief – 5 februari 2020.
Lees … |
Kunst – Unpacked: Refugee Baggage
Een beetje als geëxplodeerde kijkdozen – zo zien de koffers van Mohamad Hafez eruit. Samen met de verhalen van schrijver Ahmed Badr nodigen ze uit in de werelden achter het woord vluchteling te duiken.
|
Emancipatie – Het zit wel ‘snor’, vindt de regisseur
Een serie hoeft niet expliciet vrouwonvriendelijk te zijn om een patriarchaal wereldbeeld toch te versterken. Kunstenares en actrice Naomi Velissariou doet een oproep aan mannen en vrouwen om daar eens mee af te rekenen.
|
Datavisualisatie – Criteria for good data visualization, according to design and statistics
De balans tussen leesbaarheid en creativiteit is een lastige bij datavisualisatie. Leesbaar, zoals bij een staafgrafiek, is al gauw saai. Creatief trekt de aandacht, maar wordt al snel onbegrijpelijk. Maar een visueel drempeltje opwerpen, mag best.
|
Onderzoek – Discovering millions of datasets on the web
Dataset Search van Google is uit de beta-fase. Er zijn 25 miljoen datasets te raadplegen. Je kunt filteren op soort (tabel, tekst of afbeeldingen) of op gratis, en als de dataset een geografisch gebied betreft krijg je een kaart te zien.
|
Kunst – Artists4All: nieuwe Linked Open Data applicatie om kunstenaarsgegevens te verzamelen
Met Artists4All kunnen nu ook externe kunst- en cultuurhistorici de online database RKDartists& over kunstenaars verrijken. De applicatie is voor professionals die werkzaam zijn bij archieven, musea, universiteiten of andere kennis- en cultuurinstellingen, de database is voor iedereen toegankelijk.
|
Internet – What the Internet Can Learn From the Printing Press
De komst van de drukpers veranderde de wereld in dezelfde mate als de komst van het internet. De belangrijkste parallel die je kunt trekken is dat je geen idee hebt van hoe groot de impact uiteindelijk zal blijken te zijn.
|
Theater – Het verschil tussen jeugdtheater of volwassenentheater is er eigenlijk niet
Anders dan de kop doet vermoeden gaat het interview met regisseur Liesbeth Colthof voornamelijk over de technische en artistieke eisen aan een zaal voor jeugdtheater. Je moet overal het gevoel hebben dat je contact hebt.
|
Engagement op social media: lessen van het Van Gogh Museum
Het Van Gogh Museum is wereldwijd het museum met de meeste interactie op sociale media. Dat heeft het museum te danken aan de strategie van Boudewien Chalmers Hoynck van Papendrecht. Maak psychologie een (vast) onderdeel in je toolkit en start met testen!
|
Bezoek … |
5 februari, Groningen – Love
Mens & Machine is een inhoudelijk programma dat aansluit bij de internationale expositie AI: More than Human. Deze keer over de vraag of menselijk contact kan worden vervangen door kunstmatige intelligentie. Wat moeten we uitbesteden aan de algoritmes van Tinder en wat niet?
|
6 februari, Amsterdam – Mij niet gezien
Tijdens deze avond over fotografie bij evenementen en de AVG ga je kijken naar de restricties die de wet oplegt, maar ook de noodzaak ervan en de (symbolische) keuzes die je als organisatie kunt nemen.
|
11 februari, Almere – Robotics
Bijeenkomst over robots. Ze zien er uit als supermensen, maar wat zijn ze echt? Met Randall van Poelvoorde, internationaal robotexpert, ondernemer Martijn R. Lukaart en Marcia Richardson-Dusseldorp, MBA-Master Black Belt.
|
Geniet … |
6-9 februari, Rotterdam – Dani Ploeger presents: B-Hind
Tijdens Art Rotterdam presenteert kunstenaar Dani Ploeger zijn revolutionaire interface-systeem dat zijn energie verkrijgt uit een anale elektrode. Met live demonstraties. Ik weet niet of ik ga kijken.
|
8-16 februari, Utrecht – Uncloud Festival 2020
Uncloud organiseert elk jaar een festival met een accent op innovatie waarin ruimte, muziek en beleving samenvallen . Alle optredens spelen zich af in een meeslepende video-installatie die speciaal voor het festival ontworpen is.
|
T/m 12 februari, Amsterdam – Ahorse-vr
Ahorse-vr is een cinematografische VR- installatie die je meeneemt van de prehistorie tot een tijd in de toekomst waarin de fysieke wereld is vervangen door een virtueel paradijs. Het is kortom een reis door de geschiedenis van de menselijke verbeelding. Ging op IFFR in première, nu te zien in Amsterdam.
|